KCKS-VEST

Sådan bliver du organdonor

I dag kan alle danskere over 15 år på egne vegne tage stilling til, om de ønsker at blive organdonorer.  Men det er vigtigt, at du aktivt tager stilling til organdonation, så du ikke, hvis uheldet er ude sætter dine pårørende i en vanskelig situation.

Vi kigger nærmere på, hvordan du bliver organdoner.

Sådan oplyser du myndighederne om at du har taget stilling til organdonation

Hvis du har taget stilling til organdonation og har besluttet dig for, at du gerne vil donere alle eller dele af dine organer, så har du 3 muligheder for at gøre det juridisk gyldigt

Organdonorregistret

Du kan registrere dig direkte hos organdonorregistret. Det kan du gøre ved at logge ind på sundhed.dk med dit NemID. Herinde finde du en donerfolder, som du skal læse igennem. Udfylde og indsende online.

Donorkort

Du kan også vælge at tilkendegive din holdning til organdonation ved at have et donorkort i din pung. Du kan få en papudgave af donorkortet, som du selv kan udfylde med dine data og din holdning. Papudgaven af donorkortet kan du få hos din egen læge, i borgerservice, på apoteket eller på biblioteket. Så det er let tilgængeligt.

Underret dine pårørende

Det er også juridisk gyldigt, hvis du vælger at underrette dine pårørende om din beslutning. I så fald vil de få lov at træffe valget på dine vegne, hvis situationen skulle opstå.

Tal om organdonation med din familie

Vi bør alle tage snakken om organdonation med vores familiemedlemmer. Så vi kender hinandens holdning til emnet. Rigtig mange gode organer går til spilde, fordi vi i Danmark aktivt skal sige ja tak til organdonation. Det glemmer mange at få gjort.